عایشه دختر ام رومان و ابوبکر بود. ایشان یکی از همسران محبوب و دائمی پیامبر اسلام بودند. عایشه به راستگوترین دختر از بین دختران راستگو لقب داده شده است.
بیوگرافی عایشه همسر حضرت محمد (ص):
عایشه، دختر ابوبکر
زاده ی ۶ سال پیش از هجرت/۶۱۴ میلادی در مکه
درگذشت ۵۸ هجری قمری/۶۷۸ میلادی در مدینه
آرامگاه قبرستان بقیع
محل زندگی مکه و مدینه
ملیت حجازی
نژاد عرب
عنوان ام عبدالله، ام المؤمنین، حمیرا
دوره صدر اسلام
دین اسلام
همسر(ها) محمد پسر عبدالله
فرزندان فرزندی نداشت
والدین ابوبکر، ام رومان
خویشاوندان عبدالرحمن بن ابی بکر (برادر)
عایشه که بود ؟
عایشه، به طور کامل عایشه بن ابوبکر ، (متولد ۶۱۴ در مکه ، عربستان – درگذشت ژوئیه ۶۷۸، در مدینه)، همسر سوم پیامبر (بنیانگذار اسلام )، که پس از رحلت پیامبر (ص) نقشی از اهمیت سیاسی داشت.
اوایل زندگی عایشه:
عایشه در اواخر سال ۶۱۳ یا اوایل سال ۶۱۴ به دنیا آمد. او دختر ام رومان و ابوبکر مکه، دو تن از اصحاب معتمد حضرت محمد (ص) بود. عایشه، سومین و کوچکترین همسر پیامبر بود. در اکثر منابع حدیثی سنتی آمده است که عایشه در شش یا هفت سالگی با محمد ازدواج کرده است، اما وی تا سن نه سالگی یا طبق گفته ابن هشام در ده سالگی در خانه پدر و مادر خود بود.
ابهاماتی در مورد سن عایشه در زمان ازدواج با حضرت محمد (ص)
عایشه چه در زمان حیات حضرت محمد (ص) و چه پس از مرگش در اوایل تاریخ اسلامی نقش مهمی داشت. در سنت اهل سنت، عایشه دانشمند و کنجکاو تصور می شود. وی در انتشار پیام حضرت محمد (ص) مشارکت داشت و به مدت ۴۴ سال در خدمت جامعه مسلمانان بود. وی همچنین به دلیل نقل ۲۲۱۰ حدیث نه تنها در مورد امور مربوط به زندگی خصوصی حضرت محمد (ص)، بلکه همچنین در موضوعاتی مانند ارث، زیارت و حادثه شناسی شناخته شده است. از دانش عایشه در موضوعات مختلف، از جمله شعر و پزشکی، بسیار ستودند.
تمام ازدواج های حضرت محمد (ص) انگیزه های سیاسی داشت، و به نظر می رسد در این مورد هدف از ایجاد رابطه با پدر عایشه بوده است، ابوبکر، که از مهمترین حامیان محمد بود. جذابیت های جسمی، هوش و ذکاوت عایشه، همراه با گرمای واقعی روابط آنها، جایی را در محبت های او تضمین می کند که با ازدواج های بعدی او کمتر نشده است. گفته می شود که وی در سال ۶۲۷ با پیامبر در یک سفر همراه شد اما از این گروه جدا شد. هنگامی که وی بعداً توسط مردی که وی را در صحرا پیدا کرده بود به مدینه بدرقه شد، دشمنان حضرت محمد (ص) ادعا کردند که عایشه به او خیانت کرده است. مکاشفه قرآنی بعدی برائت او را تأیید کرد. قرآن علاوه بر انتقاد قرار داد و تصریح مجازات کسانی که تهمت زنان با فضیلت.
اتهام زنای محصنه به عایشه
طی دیدگاه اهل سنت گفته شده در سال ۶۲۷ میلادی عایشه حضرت محمد (ص) را در غزوه بنی المصطلق همراهی کرد ولی ایشان به دنبال گردنبند گمشده می گشت که به صورت تصادفی از گروه جدا افتاد.
مدتی بعد، هنگامی که توسط صفوان بن معطل (یکی از سربازان حضرت محمد (ص)) که او را در صحرا پیدا کرده بود، به مدینه بازگردانده شد، عدهای ادعا کردند که عایشه و صفوان با هم زنا کرده اند. حسان بن ثابت، اسامة بن زید فرزند زید بن حارثه، همانه بین جهش (خواهر زینب بن جهش ، یکی دیگر از همسران محمد (ص)) و عدهای دیگر از عایشه دفاع کردند.
علی ابن ابی طالب به حضرت محمد (ص) گفت: «زنان فراوانند و شما می توانید به راحتی یکی را بر جای دیگری برگزینی.» حضرت محمد (ص) آمد تا در مورد شایعات مستقیماً با عایشه صحبت کند. او هنوز در خانه او نشسته بود که اعلام کرد وحی دریافت کرده است خداوند بی گناهی عایشه را تأیید می کند، مجازات ۸۰ ضربه شلاق برای متهمان عایشه انجام شد.
سوره ۲۴ قرآن، سوره ی نور جزئیات قوانین و مجازات اسلامی راجع به زنا و تهمت را بیان می کند.
حضرت محمد (ص) در زمان بیماری و هنگام فوتش در خانه ی عایشه بودند و در آنجا فوت کردند. هنگامی که حضرت محمد (ص) در سال ۶۳۲ درگذشت، عایشه حدود ۱۸ سال داشت. او در سن ۱۸ سالگی یک بیوه بدون فرزند باقی ماند، اگرچه برخی منابع او را بزرگتر می دانند.
او بقیه روزهای خود را در آنجا به صرف صدقه، انتقال حدیث (سخنان پیامبر) و تفسیر قرآن سپری کرد.
پدرش، ابوبکر، اولین خلیفه ای بود که جانشین حضرت محمد (ص) شد و پس از دو سال عمر جانشین وی شد. در زمان خلیفه سوم عثمان، عایشه سهم عمده ای در مخالفت هایی داشت که علیه او افزایش یافت، اگرچه نه با کسانی که مسئول ترور وی بودند و نه با حزب علی (ع) موافق نبود.
در زمان امام علی (ع)، او می خواست انتقام مرگ عثمان را بگیرد، که تلاش کرد در جنگ شتر انجام دهد. او با سخنرانی و رهبری نیروها در پشت شتر خود در جنگ شرکت کرد. او سرانجام در جنگ شکست خورد، اما درگیری و عزم راسخ او تأثیر ماندگاری بر جای گذاشت. پس از آن، وی بیش از بیست سال در مدینه ساکت و آرام زندگی کرد، در سیاست مشارکت نکرد، با علی آشتی کرد و با خلیفه معاویه مخالفت نکرد.
نفوذ سیاسی عایشه
برخی می گویند که تأثیر سیاسی عایشه به ارتقا پدرش ابوبکر برای خلافت پس از مرگ محمد کمک کرد.
عایشه پس از شکست در جنگ شتر، به مدینه عقب نشینی کرد و معلم شد. عایشه پس از ورود به مدینه، از نقش عمومی خود در سیاست کناره گیری کرد. با این حال، قطع سیاست های عمومی او به طور کامل مانع از نفوذ سیاسی اش شد. به طور خصوصی، عایشه به نفوذ در حوزه های سیاسی اسلامی ادامه می داد.
در میان جامعه اسلامی، او به عنوان زنی باهوش شناخته می شد که با همنشینان مرد بحث قانون می کرد. همچنین عایشه را تجسم آیین های مناسب هنگام شرکت در زیارت مکه می دانستند، سفری که با چندین گروه از زنان انجام داد. طی دو سال آخر زندگی، عایشه بیشتر وقت خود را صرف گفتن داستان های حضرت محمد (ص) می کرد، به امید اصلاح قسمت های نادرست که در تدوین قوانین اسلامی تأثیرگذار بوده است. به همین دلیل، نفوذ سیاسی عایشه همچنان بر کسانی که در اسلام هستند تأثیر می گذارد.
مرگ عایشه:
عایشه در ۱۷ رمضان ۵۸ هجری قمری (۱۶ ژوئیه ۶۷۸) در خانه خود در مدینه درگذشت. او ۶۷ ساله بود. برخی می گویند که وی توسط معاویه به قتل رسیده است. ابوهریره، یار حضرت محمد (ص)، نماز تشییع جنازه او را پس از نماز تهجد (شبانه) اقامه کرد و وی را در قبرستان بقیع به خاک سپرد.
منبع:بیتوته